Twee + twee = twee

2003-03-16 16-27-09

Twee + twee = twee
van Marc Smet
Regie: Philip Maes

Rolverdeling:
Bomma: Josiane De Becker
Bompa: Paul Vandenput
Zij: Myriam Van Voorhuyzen
Hij: Jean-Pierre Muyldermans

Toneelstuk:
Een ouder echtpaar komt naar een toneelvoorstelling kijken. Door toedoen van de regisseur belanden ze op de scéne in plaats van in de zaal. Op de scéne speelt een jong echtpaar toneel: scènes uit een huwelijksleven. De ouderen geven daar ongezouten commentaar op. Na de pauze willen zij zelf toneelspelen terwijl de jongeren toekijken. Uiteindelijk verplicht de regisseur hen om samen te spelen.

Een ongeloofwaardige confrontatie is het gevolg.
Dit stuk is dikwijls grappig, altijd herkenbaar en eigenlijk totaal onmogelijk... een beetje geschift. Maar met toneel is alles mogelijk.

Twee + twee = twee is een pretentieloze komedie. Toch is geprobeerd om ook in dit genre een zekere originaliteit in te bouwen. Het gaat wel degelijk over gewone mensen, over heel herkenbare situaties. Dit alles werd in een totaal ongeloofwaardig verhaal gegoten. Maar dat wordt pas op het einde duidelijk. De acteurs en actrices krijgen de kans om zich uit te leven in een aantal doldwaze toestanden.

Auteur:
Marc Smet werd geboren op 11 januari 1952 in het Waasland te Beveren-Waas. Daarna volgde hij de Latijns-Griekse Humaniora in het Sint-Teresiacollege te Eksaarde en het Sint-Lodewijkscollege te Lokeren. Aan de universiteit te Leuven studeerde hij scheikunde en behaalde in 1973 het diploma van licentiaat scheikunde en in 1978 het doctoraat in de scheikunde. Sinds 1978 is hij ook werkzaam aan de KULeuven waar hij docent is aan de Faculteit Toegepaste Wetenschappen. Marc woont te Wezemaal ( deelgemeente van Rotselaar.

Na een aantal positieve toneelervaringen in zijn collegetijd heeft het toch geduurd tot 1982 voor hij zich actief met  toneel  ging bezig houden. Hij sloot aan bij het  Nieuw Wezemaals Toneel  en speelde daar in 1982 zijn eerste productie. Sinds die periode is hij vooral actief als acteur maar sinds 1989 ook als regisseur en auteur. Tot nu toe speelde hij in 40 verschillende producties en in tien verschillende verenigingen:

- Nieuw Wezemaals Toneel
- Toneel Rotselaar
- K.T. De Margriet ( Leuven )
- Vaarttheater ( Wijgmaal )
- Toneel Heverlee
- Amusementstheater ( Leuven )
- Reynaertghesellen ( Leuven )
- Onder Ons (Sint-Lambrechts-Woluwe)
- De morgenster (Wezembeek-Oppem)
- Teater Playerwater ( Kapelle-op-den Bosch )

Het  Nieuw Wezemaals Toneel  blijft hierbij steeds de thuisbasis. Sinds enkele jaren is hij er ook werkzaam als bestuurslid en Public Relations- verantwoordelijke .

Regie:
Voor deze produktie sprak Klem weer iemand uit eigen streek aan om voor de regie te zorgen. De vier acteurs werden klaargestoomd door Philip Maes. Hem kennen we ook als acteur. Zowel bij Klem als bij andere toneelverenigingen stond hij al op de planken. Naast zijn dagelijkse job als Gerant is hij ook nog voorzitter van toneelgroep Inkochnito uit Jezus-eik. Hij werd een tijdje geleden gebeten door de regie-microbe. Zijn regiedebuut was -toeval of niet- bij Klem. In 2001 regisseerde hij "Open huwelijk" van Dario Fo. Dit beviel hem zo goed dat hij de smaak nu meer dan te pakken heeft en zich vol overgave op andere, uitdagende opdrachten stort. Op de vraag wat voor hem dé ultieme uitdaging is komt maar één antwoord: "Equus". Pas als dat stuk ooit in de Druivenstreek is opgevoerd zal hij rust kennen. Welk genre hij ook onder handen neemt, hij heeft maar 1 motto voor de acteurs en actrices: "Amuseer jullie". En dat geldt zeker ook voor het publiek.

Decorbouw:
Het decor werd gebouwd, geplaatst en ook opnieuw afgebroken door onze decorploeg. Patrick en Eddy bewijzen elke keer weer dat ze vakmensen zijn.

Medewerkers:
Techniek: Sven Devis
Toneelmeester: René Tuyls
Teksthulp: Carine Van Pee


                                                                                                                                                                                               © Maesie Produkties 2012 / Philip Maes