Oud papier

groep1

Oud papier
van Stany Crets
Regie: Yves Lambrechts

Spelers:
Guido Famaey
Josiane De Becker
Jean-Pierre Muyldermans

Toneelstuk:
Rachel en Raymond zijn 35 jaar gelukkig getrouwd. Lucien, de beste vriend van Raymond, is ‘jong’ gebleven en heeft de zorg voor zijn vader op zich genomen . Alles is peis en vree tot een overlijdensbericht en een (oud) dagboek het beeldige plaatje bezoedelen. 

Maar hoe passen het Eurovisie songfestival, rubberlaarzen, slagbomen, hoteldeuren, sloophamers, Teach inn en een Hollandse abortuskliniek in dit verhaal?

"Oud papier" vertelt het verhaal van Raymond, Rachel en goede vriend Lucien. Het huwelijk van Rachel en Raymond blijkt al jaren een poel van leugens en halve waarheden die ze voor elkaar verborgen houden. De komst van een doodsbrief en het vinden van een oud dagboek gooit de ganse beerput open en geloof me maar : hij stinkt geweldig!
Het echtpaar wordt geconfronteerd met een verleden dat ze niet kenden en trekken daar hun gevolgen uit.
De ingrediënten van deze grimmige komedie zijn overspel, abortus, longkanker, zelfmoord en hartaanvallen. 

Auteur:
Stany Crets werd op 11 december 1964 geboren in Turnhout. Hij studeerde eerst psychologie, maar besloot daarna een opleiding te volgen aan de Studio Herman Teirlinck. Sinds zijn opleiding aan de toneelschool heeft hij een flink oeuvre opgebouwd. In zijn loopbaan heeft hij gewerkt als acteur maar ook als schrijver, vertaler en regisseur. Hij heeft zowel op het toneel gestaan als gewerkt voor film en televisie. 


Als theateracteur was hij te zien in o.a. Romeo en Julia (KVS), Mijnzoetje Junior ('t Gebroed), Strange Interlude, Voader, De Cocu Magnifique en Wilde Lea (Blauwe Maandag Compagnie). In 2001 regisseerde Crets de door hem zelf vertaalde musical The Rocky Horror show. Ook de stukken Och Mengs, Faeces, Vrijen met dieren (Blauwe Maandag Cie), Oud papier en Hok (MMT) werden door hem geregisseerd.

Op het witte doek was hij te zien in Manneken Pis, She Good Fighter, Alles moet weg, Film 1, Plop in de wolken, Teamspirit en Suske en Wiske. In vele van deze films acteerde hij aan de zijde van Peter Van den Begin. Samen met Peter Van den Begin maakte hij ook vele tv-programma's voor VTM, zoals De Liegende Doos, Raf en Ronny, Debby en Nancy Laid Knight en Sketch à Gogo.

In 2004 werd Stany Crets uitgeroepen tot "De Slimste Mens ter Wereld", nadat hij Yves Desmet versloeg in de finale. Ook maakte hij samen met Peter Van den Begin zijn overstap naar TV bekend. Samen zullen ze vanaf mei 2005 programma's ontwikkelen in het domein van comedy en fictie. Maar eerst is Stany Crets nog te zien op Kanaal 2 met de reality-kwis "De Kooi". 

                                                                                                                                                                                               © Maesie Produkties 2012 / Philip Maes