Het evangelie volgens Marcus

100_0957

Het evangelie volgens Marcus
Van Marc Smet
Regie: Philip Maes

Rolverdeling:
Marcus: Jean-Pierre Muyldermans
Maria: Céline Slotboom
Jozef: Guido Famaey
Herder/Jezus: Kenneth Terlaeken
Herderinnetje/Maria Magdalena: Kinga Sébesteny
Martha: Els Rogier
Marieke: Aurélie Vanstallen
Koning 1/ Petrus: Tom Van Dongen
Koning 2/Johannes: René Tuyls
Koning 3/Judas: Paul Vandenput

Toneelstuk:
"Het evangelie volgens Marcus" is een parodie op het bijbelverhaal. Zoals de titel het al zegt is het de evangelist Marcus die het verhaal verteld. Hij is de rode draad doorheen dit toneelstuk. Wanneer Marcus ten tonele verschijnt zien we hem met een dik boek onder de arm. Het is uit dat boek dat hij zijn verhaal zal vertellen. Het leven van Jozef en Maria, de geboorte van Jezus, De apostelen, de mirakels, de dood van Jezus en de verrijzenis worden allemaal onder de loupe genomen. 

Het stuk is ontsproten uit een geschifte geest... die van de Heilige Marcus natuurlijk. Als je katholiek bent, dan helpt dit om het geheel te begrijpen. Als je niet katholiek bent, dan helpt dit nog beter. Het leven van Jezus, gezien door de ogen van Marcus: boordevol anachronismen en met een tikkeltje waanzin. In een eerste laag is het stuk een pretentieloze komedie, in een tweede laag zit het vol zoetzure ironie en in een derde laag worden op een lichtjes shockerende, sarcastische manier heilige huisjes gesloopt.

Auteur
Voor de tweede keer koos Klem voor een stuk geschreven door Marc Smet. Na het succesvolle "Twee + twee = twee" opteerden we dit keer voor "Het evangelie volgens Marcus"" Marc Smet werd geboren op 11 januari 1952 in het Waasland te Beveren-Waas. Daarna volgde hij de Latijns-Griekse Humaniora in het Sint-Teresiacollege te Eksaarde en het Sint-Lodewijkscollege te Lokeren. Aan de universiteit te Leuven studeerde hij scheikunde en behaalde in 1973 het diploma van licentiaat scheikunde en in 1978 het doctoraat in de scheikunde. Sinds 1978 is hij ook werkzaam aan de KULeuven waar hij docent is aan de Faculteit Toegepaste Wetenschappen. Marc woont te Wezemaal.

 Toen Klem het stuk "Twee + twee = twee" speelde kwam Marc Smet eens kijken naar onze prestatie. Het was voor de groep natuurlijk een hele eer om de schrijver van het stuk te mogen verwelkomen. Ook nu zal hij naar één van de opvoeringen komen kijken. Je begrijpt dat we voor onszelf de lat heel hoog hebben gelegd en dat we zullen proberen om noch u als publiek noch Marc als schrijver te ontgoochelen.

Regie:
Het is opnieuw Philip Maes die voor de regie van dit stuk mag zorgen. De lijst van stukken die hij bij Klem tot hiertoe regisseerde wordt alsmaar langer: "Open Huwelijk" (ook gespeeld in Tombeek), "Twee + twee = twee" (ook gespeeld in Tombeek) "Als bomen in de winter" en "Met twee op 1 kamer. Dit wordt dus zijn vijfde stuk en voor het eerst krijgt hij een uigebreide cast van 10 mensen.

Voor het 20-jarig bestaan van Klem wil hij van deze produktie iets heel speciaal maken. Een voorstelling die net iets grootser wordt dan andere produkties. 

                                                                                                                                                                                               © Maesie Produkties 2012 / Philip Maes