Dertig

http://www.zonien.com/klem/klem/Produkties/Artikelen/2011/5/24_Dertig_van_Yves_Caspar_files/DSC02803.jpg

Dertig
Van Yves Caspar

Rolverdeling:
Fré: Pieter Rowies
Werner: Philip Maes
Kristel: Kim Vanderstraeten

Toneelstuk:
“Dertig” is een nostalgische terugblik op de tienerjaren van drie dertigers.

Fré wordt dertig.
Om dat te vieren heeft hij zijn beste vriend Werner uitgenodigd in een karaokebar. Ondanks het feit dat Werner niet zo’n karaoke-type is, lijkt het een leuke avond te worden. Er worden herinneringen opgehaald aan vroeger. Want ja, eens dertig begint dat. Herinneringen aan de tijd dat het nog sneeuwde in de winter, de tijd van Merlina en Jos Brink, de tijd van de Honeymoonquiz en j’aime la vie. De sfeer is gemoedelijk, zelfs plezant. Fré zingt op tijd en stond een echte karaokeklassieker van onder andere Frank Sinatra en André Hazes.

En dan duikt plots Kristel op. De ex-vriendin van Werner. Vijf jaar geleden heeft ze hem na een relatie van zeven jaar in de steek gelaten. En dat terwijl ze op het punt stonden om te trouwen. Fré reageert vijandig, maar Werner nodigt Kristel uit om bij hen aan tafel iets te drinken.

Via flashbacks krijgt het publiek te zien wat er destijds gebeurd is tussen Werner, Kristel en Fré. Vanaf de eerste ontmoeting van de Werner en Fré (12 jaar) tot de breuk tussen Werner en Kristel (25 jaar).

“Dertig” is het vervolg op “Plaça de Catalunya”, maar kan perfect gevolgd worden zonder eerst “Plaça de Catalunya” te hebben gezien. De sterkte van “Dertig” is de nostalgie. Nostalgie in muziek en in verwijzingen naar films en televisieprogramma’s.

Auteur:
Yves Caspar werd geboren op 14 september 1977. Hij studeerde regentaat nederlands in Hasselt, volgde een opleiding 'tv-acteur' aan de International tv-school in Schiplaken en voordracht toneel en dictie aan de Stedelijke Academie voor muziek en woord in Sint-Truiden.

Yves is zowel auteur als acteur en hij geeft ook les. Hij was van 2001 tot 2003 leerkracht Nederlands en expressie aan het Sint-Martinuscollege in Overijse.

In 2005 schreef hij het stuk "Sonja" en "Plaça de Catalunya". In 2006 maakte hij een vlaamse vertaling voor "Maak plaats mevrouw van Ray Cooney en schreef hij 2 jongerenstukken: "Agnes de prinses" en "Charlie's Engelkes".

Yves is professioneel acteur bij Compagnie Lowie waar hij samen met Gunter Reniers "Plaça de Catalunya" speelde en ook het vervolg “Dertig”

Regie:
Voor de regie doet Klem dit keer een beroep op Jan Vanderstraeten. Jan regisseerde al een aantal stukken bij toneelgroep Reintje en mag zich nu bij Klem eens volledig laten gaan.

Techniek:
Geert Pittilon en Jan Vanderstraeten


                                                                                                                                                                                               © Maesie Produkties 2012 / Philip Maes